CUBO VESTIDOR PARA UN JARDÍN CON BALSA (2014 · El Milà) · Clara Nubiola · Fotografía: Adrià Goula

* (in english below)








Los proyectos, piedra a piedra, saben muy bien.
Especial ilusión presentar este.

Este proyecto empezó hace un tiempo.
Unos familiares cercanos me plantearon la idea de construir un lavabo-vestidor en el jardín.
Que no obligara a ir desde la balsa que hace de piscina hasta la casa para cambiarse el bañador.
Que además sirviera para lavarse las manos después de las "calçotades" que ya son tradición invernal.

Levante la mano y dije un "yo por favor" bajito.
Dijeron adelante. Yo contesté emoción. Gràcies.

Bolígrafo, papel y mirar donde ubicarlo.

Entre la casa y la balsa existe una nave que hace de almacén de trastos, recolectora de utensilios y custodiadora de almendras y avellanas. De ladrillo viejo. Con las ventanas tapiadas. Y una única gran puerta corredera . Metálica y pintada de azul ultramarino.

El vestidor se ubicaría dentro.
Había espacio y se evitaba crear un nuevo espacio en el jardín.







Respecto al cómo había tres ideas claras que resumo en un:
Los paisajes cercanos.
Aprovechar.
Y recuperar.

Los paisajes cercanos que allí son pollerías en los campos, portalones de metal, muros de piedras, avellanas. Granjas de ladrillo, vallas improvisadas, balsas, agua y naranjos. Olivos, casas autoconstruidas. 

Aprovechar y recuperar los paso a relatar.

Se aprovecharían dos paredes de la nave  y se reabrirían dos ventanas tapiadas; una a los cactus que harían de celosía y la otra a los frutales y al bambú recién plantado.
Se evitarían duplicidades así que ni techo ni suelo.
Y la forma un cubo. El cubo.

Fuera, en la entrada, se utilizarían las paredes para construir estanterías que dieran más cabida al material del almacén. Dentro, pica, ducha, colgadores, banco y váter.

Y explico de donde surgió cada cosa:

Las rocas para el muro, para el banco, las fuimos a buscar. Al campo, que hay muchas.
La piedra que hace de pica, la cabeza de la ducha, el banco, los colgadores, las luces, la estantería, objetos que fui recolectando. De una "casa d'una àvia que ja no està" la mayoría. Gràcies moltes àvia.
Las ventanas y la puerta las haría Felip. Puja i baixa a Taradell. Gràcies Felip Ares que he de dir.
Al vàter lo compramos. Pero en Otranto que la Rosma es amiga. Nuestra compra formal.
La electricidad y la fontanería a en Tombas, d'Alcover, que decía que fea la mezcla de la ducha. 
Y los planos en el ordenador, de Lina y Sebastián que si son arquitectos y me dijeron "desagüe Clara!".

Luego está Michail Giurgiu. Que va aparte.
Fue el constructor, supervisor, ayudante, asesor, el que puso cada piedra y cada ladrillo. 
Señores, maravilla. Y además levanta bien la ceja cuando algo no le gusta. Mil gracias.

Fuimos haciendo despacio y un día dijimos acabado.

Y entonces llegaron las fotografías. Adrià Goula. Ilusión.
Preciosas que punyetes como siempre. Gràcies.

Si un día en vez de un vestidor es edificio.
Si un día le pongo la misma ilusión.
Me dará un pasmo.

Fin. Feliz.

Solo fotos aqui











CHANGING ROOM CUBE FOR A GARDEN WITH A POND (2014 · El Milà) · Clara Nubiola · Photography: Adrià Goula

Projects, stone by stone, taste very well.
Especially excited in presenting this one.

This project started some time ago.
Close relatives brought up the idea of constructing a wc/changing room in the garden.
A place to change in and out of a bathing suit since the pond is used as a pool, thus avoiding having to go to the house in order to get changed.
A place also to wash one's hands after the "calçotades" that have already been established as a winter tradition.

I raised my hand and quietly said: "Me, please".
They told me to go ahead. "Thank you", I answered excitedly.

Pen, paper and inspection of the area to decide where would we place it.

Between the house and the pond there is a shed for storage, tool collecting and an almonds and hazelnuts depot. Made of old bricks. With blocked up windows. And a unique big sliding door. Metallic and painted in deep blue.

The changing room would be inside.
There was enough space and we would not have to create a new space in the garden.

How-wise there were three clear ideas summarized in:
Nearby landscapes.
Reuse.
And restore.

Nearby landscapes dotted with chicken farms in the fields, metallic large gates, stone walls, hazelnuts. Brick farms, rustled up fences, ponds, water and orange trees. Olive trees, DIY houses.

I will explain below what I mean by reuse and restore.

Two walls of the shed would be used and two bricked up windows would be reopened; one facing the cactus that would serve as a lattice and the other one to the fruit trees and recently planted bamboo. There wouldn't be duplicities so no ceiling and no floor.

A cube shape. The cube.

Outside, in the entrance, the walls would be used to construct shelves in order to put the material for the storage room. Inside: sink, shower, hanger, bench and toilet.
I explain where everything comes from:

The rocks for the wall and the bench, we gathered them up. In the countryside, there are many.
The stone that serves as a sink, the showerhead, the bench, the hangers, the lights and the shelf are objects that I collected. From the house of a granny who is not here anymore. Thank you so much, granny.
The windows and the door would be made by Felip. Up and down from Taradell. Thank you, Felip Ares.
The toilet was bought, but in Otranto because Rosma is a friend. That was our conventional shopping. The electricity and plumbing works were made by Tombas, from Alcover, who said the shower mixed style was ugly.
And the computer drawings, by Lina and Sebastian that are true architects and told me: "Drains, Clara!"

There was also Michail Giurgiu. He is a whole other story.
He was the constructor, supervisor, assistant, adviser, the one who laid every brick and stones. Ladies and gentlemen, he is wonderful. And he also perfectly raises his eyebrows when he sees something he does not like. Thanks a million.

We worked on it slowly and one day we said it was finished.
And then the photographs. Adrià Goula. Eagerness.
So beautiful, what the hell, as always. Thank you.

If one day instead of a changing room it is a building.
If one day I do it with the same eagerness.
I will be astonished.

The end. Happy.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada